Noodstroompakket

Als een noodhandbediening niet kan worden toegepast, kan een noodstroompakket worden aangesloten. Bij stroomuitval neemt het noodstroompakket de voeding over en kan het rolluik of roldeur normaal worden geopend/gesloten. Onze technisch adviseur kan de wenselijkheid voor toepassing onderzoeken.

Smeltzekering

Een smeltzekering wordt gebruikt om een branddeur met een contragewicht of hefdeur met staaldraad-katrol bij hitte automatisch los te koppelen waardoor de branddeur zich zal sluiten.

Kleefmagneten

Kleefmagneten voor branddeuren voor het automatisch sluiten van de branddeur. Kleefmagneten zijn van het zogenaamde type “fail-safe” principe. Zodra de voedingspanning wordt onderbroken zal de magneet de ankerplaat loslaten en zal de branddeur ingeval van aanwezigheid van dranger, veren of andere voorzieningen automatische sluiten. De ankerplaat kan op een deur-vasthouder worden geplaatst. Voor elk type deur is een deur-vasthouder leverbaar. Er is ook een flexibele ankerplaat leverbaar.

De voeding, 12 of 24 volt wordt gestuurd door het brandmeldsysteem zodra een brandmelding wordt gegeven. Ook rook en hittemelders kunnen worden aangesloten. De kracht van de kleefmagneet kan variëren van 36 kg tot 350 kg.

De kleefmagneten kunnen ook worden geactiveerd door een drukknop.

Optische rookmelder

De optische rookdetector dient voor het in een vroeg stadium detecteren van een brand. De melder werkt volgens het strooilicht-principe. De optische melder is uitstekend toepasbaar bij “normale” omgevingscondities. De melder heeft aan beide zijden een led-indicatie die aan blijft totdat de melder hersteld wordt.

Hitte/warmte melder

Een warmtemelder, ook wel hittemelder genaamd, detecteert een snelle stijging van temperatuur of het bereiken van de vooringestelde temperatuur waardoor het in de sokkel geïntegreerde relais de stroom naar de kleefmagneet onderbreekt waardoor de branddeur zich automatisch kan sluiten. Het systeem werkt met 2 voelers.

Rookschakelaar/Voeding

De VDS gekeurde rookschakelaar/voeding RZ-24 is een essentieel onderdeel bij branddeuren. Zelfsluitende branddeuren moeten voorkomen dat rook zich door het gebouw verspreidt. Om te garanderen dat de deur bij brand ook daadwerkelijk wordt gesloten heb je de rookschakelaar RZ-24 nodig. Hierop kunnen FirePoint rookmelders, welke aan beide weerzijde van de deur geplaatst moeten worden, en deurmagneten aangesloten worden. Bij een brandmelding zal de rookschakelaar de deurmagneet uitschakelen.

M.b.v. de test knop of door het extern aansturen van een interne relais is de installatie periodiek te testen. De RZ-24 kan ook als voeding gebruikt worden voor kleefmagneten.

Deurontgrendelingset

De set Dorgard X is dé oplossing om (brand)deuren te voorzien van een deurvastzetinrichting. Dit systeem werkt volgens een zender/ontvanger principe. De zender (system TX) wordt in de nabijheid van de brandmeldcentrale geplaatst, en de ontvangers (deurstopper Dorgard X, artikelnr. 01037) worden op de deuren geplaatst. De System TX zorgt ervoor dat bij zowel een brandmelding als een storingsmelding op de brandmeldcentrale, de deuren (op afstand) worden gesloten; de Dorgard X wordt aangestuurd waardoor de deuren worden gesloten.

Afrolbeveiliging

Als een rolluik of roldeur in geopende situatie staat, is het rollend vlak gewikkeld om een as die tussen kogellagers zit. Een defect zou kunnen veroorzaken dat het rollend vlak spontaan afrolt en met grote kracht neerdaalt. Door het gewicht en de daalsnelheid kan het rollend vlak letsel of erger veroorzaken. Bij rolluiken en roldeuren die zodanig gesitueerd zijn dat er onderdoor gelopen kan worden, dient een afrolbeveiliging te worden toegepast waardoor het rolluik of deur niet langer spontaan kan afrollen. In Nederland is in de situatie een afrolbeveiliging verplicht krachtens regelgeving van de arbeidsinspectie. Ook andere techniek is voor dit doel van toepassing.

Sleutelschakelaar

Standaard wordt bij een elektrisch aangedreven rolluik of roldeur een eenvoudige draai of drukknop schakelaar meegeleverd. Optioneel kan een sleutelschakelaar worden toegepast met een euro-profielcilinder. De sleutelschakelaars zijn in meerdere uitvoeringen leverbaar. Ook een extra beveiligde versie met ingebouwde micro-switch die bij een sabotage poging de stroom onderbreekt. Ook zijn extra gepantserde stalen kasten beschikbaar.

Draadloze afstandsbediening

Voor de bediening van rolluiken en roldeuren zijn zeer vele bedieningscomponenten beschikbaar. Veel toegepast wordt een draadloze afstandsbediening op beveiligde frequenties. Er kunnen meerdere rolluiken met één handzender worden bediend. In verband met veiligheid is een advies over de toepassing aan te bevelen.

Weerstandbeveiliging

Als een rolluik of roldeur afrolt terwijl er zich iets of iemand onder bevind, is het belangrijk om letsel en schade te voorkomen. Dat kan worden bereikt door een beveiliging onder het rollend vlak of in de dag opening aan te brengen, waardoor belemmering wordt gedetecteerd en het neerdalen van het rollend vlak zal worden onderbroken en/of terugkeren naar boven. Onze veiligheidsadviseur zal beoordelen of deze voorziening aanwezig gewenst is.